College aanbod Geschiedenis en maatschappij

Na de reeks HOVO-colleges over de geschiedenis van de Joden in Nederland vroegen veel deelnemers om colleges in het vervolg van deze reeks. In overleg met Hans Blom en Marjolein Schenkel is nu de collegereeks over massaal geweld in de 20ste eeuw tot stand gekomen. Niet alleen geweld tegen de Joden wordt besproken, maar geweld in de context van oorlogen, revoluties en genocide in het algemeen.
Raymond Buve is terug bij HOVO met een keur van oud-ambassadeurs van diverse landen van Spaans Amerika. Zij bespreken hoe in de diverse landen de erfenis van de Spaanse bewindvoering doorwerkt in het huidige bestel en de sociale en politieke omstandigheden.

Internationale en nationale politiek komen aan bod in columns die J.L. Heldring schreef voor NRC. Hugo Arlman schreef een boek over de visie en de taal van deze belangrijke journalist.

En u kunt colleges volgen over de geschiedenis van de Baltische landen. Een gebied dat in de huidige geopolitieke omstandigheden steeds belangrijker wordt.
En dan voor de liefhebbers van wetenschapsgeschiedenis: Dirk van Delft zal een viertal colleges geven over de Nederlandse vrienden van Einstein, zijn bezoeken aan ons land en de wetenschappelijke ontwikkelingen die daaruit voortkwamen.

maandagen - 14 okt t/m 2 dec - 15.15-17.00 uur
Massaal geweld in de lange twintigste eeuw - prof. dr. Hans Blom en drs. Marjolein Schenkel

woensdagen - 16 okt t/m 27 nov - 15.15-17.00 uur
Spaans Amerika: politiek geweld, sociale ongelijkheid en corruptie. De ontwikkeling van een eeuwenoud patroon - prof. dr. Raymond Buve e.a.

woensdagen - 30 okt t/m 4 dec - 13.15-15.00 uur
Meedenken met J.L. Heldring. Koude Oorlog, Europa, taal, conservatisme, na de val van de Muur - Hugo Arlman

woensdagen - 30 okt t/m 4 dec - 15.15-17.00 uur
Einstein in Nederland - prof. dr. Dirk van Delft

maandagen - 4 nov t/m 9 dec - 11.15-13.00 uur
Geschiedenis en actualiteit in de Baltische landen - drs. Frederik Erens

Klik hier voor meer info