Boerhaave en de kunsten

Leer meer over Herman Boerhaave, dé leermeester van Europa, en zijn tijdgenoten in de verdiepende lezingenserie met museumconservatoren en wetenschapshistorici: Salon Boerhaave. Zaterdag 30 maart vindt de vierde editie plaats binnen het thema Boerhaave en de kunsten met lezingen van Lisette Vos en Josephina de Fouw.

De restauratie van Aert de Gelders portret van de familie Boerhaave.
Een van de topstukken in de Boerhaave-tentoonstelling is het portret van Boerhaave en zijn vrouw en dochter, geschilderd  omstreeks 1722 door Aert de Gelder. Het schilderij werd voorafgaand aan de tentoonstelling gerestaureerd, waarbij meer inzicht werd verkregen in de schildertechniek en waarbij originele details werden herontdekt. Restaurator Lisette Vos vertelt over dit restauratieproces.

Van liefhebbende vader tot gerespecteerde wetenschapper: portretten van Hermanus Boerhaave
Het portret van de familie Boerhaave is een hoogtepunt in de Nederlandse portretschilderkunst.   Aert de Gelder schilderde dit intieme portret in een expressieve stijl, die hij had geleerd van zijn leermeester Rembrandt. Ook andere kunstenaars, zoals Cornelis Troost, zouden Boerhaave vereeuwigen. Hoe presenteert Boerhaave zichzelf op deze portretten en hoe bepaalt dit ons huidige beeld van de wetenschapper? Josephina de Fouw geeft antwoord op deze vraag en plaatst de verschillende portretten van Boerhaave in de traditie van de schilderkunst.

Wanneer: zaterdag 30 maart van 14.00 tot 16.00 uur
Voor wie: voor iedereen 
Kosten: gratis bij geldig entreebewijs (Museumkaart gratis)

Aanmelden kan hier!

Kijk voor meer informatie over alle lezingen in Rijksmuseum Boerhaave op de website!