Boerhaave als medicus, chemicus en kind van zijn tijd

Leer meer over Herman Boerhaave, dé leermeester van Europa, en zijn tijdgenoten in de verdiepende lezingenserie met museumconservatoren en wetenschapshistorici: Salon Boerhaave. Zaterdag 23 maart vindt de derde editie plaats binnen het thema Boerhaave als medicus, chemicus en kind van zijn tijd met lezingen van Ruben Verwaal en Huib Zuidervaart.

Boerhaaves bloed, zweet en tranen
Waarom was Herman Boerhaave zo’n groot wetenschapper? Hij gaf populaire colleges, had zwarte vingers van het schrijven, en toetste de beweringen van zijn voorgangers op hun betrouwbaarheid. Maar we hebben niet alleen figuurlijk veel te danken aan Boerhaave’s bloed, zweet en tranen. Deze lezing duikt in de geheimen van de lichaamssappen die Boerhaave probeerde te ontrafelen: Waar bestond bloed uit? Welke rol speelde transpiratie in onze gezondheid? Waarom huilen we? Boerhaaves werk en nalatenschap zou nog vele decennia voortleven.  Conservator medische collectie Ruben Verwaal geeft antwoord.

Voor contemplatie en vermaak; natuurstudie door de Nederlandse elite in de vroege 18de eeuw
Boerhaave was zeer enthousiast over de ideeën van de Engelse filosoof Isaac Newton. Net zoals andere geleerde landgenoten zag hij in Newton hét voorbeeld van een natuurwetenschap die zich liet verenigen met een religieuze levensvisie. Deze fysico-theologische opvatting van de natuur leidde tot een enorme popularisering van de wetenschapsbeoefening onder de achttiende-eeuwse Nederlandse elite.

Wanneer: zaterdag 23 maart van 14.00 tot 16.00 uur
Voor wie: voor iedereen 
Kosten: gratis bij geldig entreebewijs (Museumkaart gratis)

Aanmelden kan hier!

Kijk voor meer informatie over alle lezingen in Rijksmuseum Boerhaave op de website!