Boekpresentatie "Xerxes in Griekenland"

In zijn nieuwe boek Xerxes in Griekenland beschrijft historicus Jona Lendering de Perzische Oorlogen uit 480 v.Chr., van de veldslag bij de pas van Thermopylae tot de zeeslag bij Salamis. Naar aanleiding daarvan ontstond in onze tijd een heuse mythe (vooral onder niet-historici) dat deze strijd beslissend is geweest voor de vorming van een op vrijheid gebaseerde Europese cultuur. Journalist/publicist Marcel Hulspas en Lendering zelf geven deze middag twee korte lezingen over de politisering van geschiedenis en oudheid.

Xerxes in Griekenland:
Jona Lendering vertelt in Xerxes in Griekenland het verhaal van een grote historische confrontatie: de Perzische Oorlog. In het Oosten woonden arrogante despoten en onderdrukte volkeren, in het Westen leefde de ware vrijheid. Dat de Grieken 2500 jaar geleden de Perzen versloegen, redde de westerse beschaving. Dit geschiedbeeld was in de twintigste eeuw dood en begraven, maar is ten tijde van de Amerikaanse invasie van Irak als een zombie teruggekeerd. In Xerxes in Griekenland laat Lendering zien waarom dat oude beeld niet klopte en legt uit waardoor ‘zombiegeschiedbeelden’ kunnen terugkeren.

Xerxes in Griekenland verschijnt bij Uitgeverij Omniboek en is vanaf 28 november 2019 te koop in de museumwinkel.

Programma boekpresentatie* 14.30 – 15.00 uur: inloop
15.00 – 15.05 uur: introductie door Wim Weijland (directeur Rijksmuseum van Oudheden)
* 15.05 – 15.30 uur: lezing Marcel Hulspas (journalist/publicist) over de politisering van de geschiedenis
* 15.35 – 16.00 uur: lezing Jona Lendering over de politisering van de Oudheid
* 16.00 – 16.15 uur: uitreiking eerste exemplaar aan Hein van Dolen (classicus, vertaler en publicist)
* 16.00 – 17.00 uur: boekverkoop en signeren.

Over Jona Lendering:
Jona Lendering is historicus en werkzaam in de wetenschapsvoorlichting. Hij is vooral bekend van zijn websites MainzerBeobachter.com en Livius.org. Eerder schreef Jona Lendering Het visioen van Constantijn, in samenwerking met Vincent Hunink, en het themaboekje van de Week van de Klassieken 2019 Wahibre-em-achet en andere Grieken.