Beeldend kunstenaar Casper Faassen over vrijheid in isolatie

De Pieterskerk is alleen toegankelijk met een vooraf online aangeschaft entreebewijs.
Via onderstaande link vindt je verdere informatie en het reserveringssysteem: https://www.pieterskerk.com/nl/agenda/onze-agenda/bezoek-de-pieterskerk/ 

Wereldwijd zitten we in isolatie terwijl we in Europa stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Daarbij is het 400 jaar geleden dat ‘de grondleggers van de V.S.’ uit Leiden vertrokken op zoek naar vrijheid voor hun eigen overtuigingen. Aanleiding voor kunstenaar Casper Faassen om samen met choreograaf en danser van het Nederlands Dans Theater (NDT) Marne van Opstal op zoek te gaan naar schoonheid in vrijheid, isolatie, angst en hoop. Het resultaat is een installatie met dans die is opgenomen in de Pieterskerk in Leiden, eens de thuisbasis van de Pilgrims.

Installatie en choreografie
In de choreografie van Van Opstal herkennen we de verschillende stadia waar we tijdens isolement doorheen gaan. Naast de innerlijke begrenzingen van een onbekende dreiging, zijn de dansers letterlijk opgesloten en verwijderd van elkaar in twee semi-transparante kubussen. Deze staan midden in de Pieterskerk, aan weerszijden van het spreekgestoelte als een drieluik opgesteld. Een van de eigenschappen van een traditioneel triptiek, zoals ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van Leyden, is dat het kan sluiten en zijn verhaal daarmee verbergt. Net als bij Het Laatste Oordeel verwijst ook Faassens’ werk naar goed en fout, aan welke kant van de geschiedenis staan we, en hoe is dat oordeel aan verandering onderhevig, ook vandaag? Daar komt de titel vandaan; “Hover through the fog and filthy air” uit MacBeth van Shakespeare. Halverwege de film vervagen de grenzen, ervaren we de huidhonger, herontdekking en ontplooit het verhaal zich alsnog in vrijheid.

Beeldend kunstenaar Casper Faassen over zijn werk: “In deze installatie komen meerdere thema’s samen waar ik binnen mijn fotografie ook mee werk. Verdwijnen, verschijnen, censuur, schoonheid en vergankelijkheid. De actualiteit maakte dat ik dit werk nu 3-dimensionaal wilde uitvoeren met dans”. Fotograaf en schilder Faassen werkt vaker samen met dansers. In 2016 is er een werk gecreëerd met het Nationale Ballet voor een fundraiser van Dance4Life.

Pilgrims in Leiden
Twaalf jaar lang leefden de Pilgrims In Leiden, vrij van religieuze vervolging door de Engelse kroon, maar ook in sociaal isolement mede door de penibele arbeidsomstandigheden, hun geloofsovertuiging en de taalbarrière. In 1620 vertrokken de eerste Pilgrims naar Plymouth om vervolgens door te reizen naar Amerika met het schip de Mayflower. Vandaag de dag zijn er circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen van de Pilgrims. Zij brachten negen presidenten voort, waaronder Barack Obama.

Samenwerking met dansers en muzikanten
Voor de film danst Marne van Opstal samen met Chloe Albaret. De muziek is geschreven door Edison-winnaar Bart Wirtz en Oscar de Jong, bekend van Kraak & Smaak. Chloe Albaret werkt sinds 2010 bij het Nederlands Dans Theater. In 2019 ontving zij een nominatie voor een Zwaan voor haar rol in de voorstelling ’Start to Finish’.


Over Casper Faassen
Beeldend kunstenaar Casper Faassen (‘75) ontwikkelde zijn voorliefde voor tekenen en schilderen door 17e eeuwse kunstenaars als Rembrandt en Van Goyen. Zijn stijl, waarbij transparante fotografie wordt gecombineerd met verschillende lagen verf waarin schoonheid en vergankelijkheid hand in hand gaan, wordt geprezen door zowel critici als het publiek en is wereldwijd te zien op beurzen, in galeries en musea waaronder de Paris Photo New York, Photo London, Photofairs Shanghai en PhotoBasel, waar hij in 2019 de ALPA Award won. Zijn werk is opgenomen in zowel particuliere als verschillende openbare collecties als het Frans Halsmuseum, Museum de Lakenhal en het Haags Historisch Museum.

Bekijk hier de korte dansfilm.