Beelden in Katwijk

DUNAatelier toont begin 2020 een aantal unieke beelden van Steylaert en werken van kunstschilder Jeroen Hermkens. Bronsgieter Steylaert geeft dit jaar een aantal beelden in bruikleen voor de tentoonstelling Beelden in Katwijk. Een traditie die tijdens het leven van Gerard Brouwer (1951-2017) in gang is gezet. Hans Steylaert, die zijn collectie op gezette tijden in zijn atelier tentoonstelt, doet dit ter nagedachtenis aan zijn vriend.

De getoonde beelden zijn van de hand van verschillende kunstenaars. De expositie bestaat uit een aantal grote maar ook kleinere beelden die Steylaert voor zijn eigen collectie heeft afgegoten. Er zijn veel beeldhouwers die graag bij Steylaert hun beelden laten gieten. Hij heeft veel van de kunstenaars geleerd en werkt dan ook graag met hen samen.

Naast de beelden worden schilderijen tentoongesteld. Dit jaar zijn dat werken van Jeroen Hermkens, een kunstenaar die in het verleden ook meegedaan heeft aan Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee.
De kunstenaar beoefent vele genres. Hij is vooral bekend om zijn kleurenlitho’s van steden die hij zelf in zijn atelier met de hand vanaf de steen met een pers afdrukt. Er zijn ook meerdere door hem gemaakte muurschilderingen te bewonderen zoals in de schouwburg van Utrecht. Tegenwoordig schildert hij ook naakten, die niet zo lang geleden in het Centraal Museum te Utrecht werden tentoongesteld.

De schilderijen die het DUNAatelier toont ontstonden op diverse plaatsen in Europa en daarbuiten. Steden fascineren hem en hij bezoekt ze regelmatig op zoek naar boeiende plekken. In zijn atelier werkt hij zijn schetsen en voorstudies uit tot monumentale schilderijen. Eén ervan is ontstaan in Azerbeidjan waar Hermkens in opdracht van een bekende baggeraar een aantal schilderijen maakte. Zijn kleurrijke werken van gebouwen, pleinen andere plekken in steden schildert hij in een zeer herkenbare vlotte stijl, gebruikmakend van abstractie en lichte vervormingen van de gebouwen of de directe omgeving.

Toegang is gratis.

De tentoonstelling is te zien op de begane grond van het DUNAatelier.

In het souterrain zijn vanaf 25 januari de schilderijen uit de collectie van de stichting Kunstvereeniging Katwijk te zien en te koop.

Klik hier voor meer informatie.