Australische kunst

Alleen toegankelijk met toegangsticket. Deze kun je alleen online kopen, waarbij je een dag en een tijdsslot kiest. Per dag en per tijd is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een lange wachtrij staat bij de ingang. Dit geldt ook voor bv Museumkaarthouders of bij het gebruik van andere passen zoals CJP, collegekaart (studenten) etc. Binnenkort kun je al tickets reserveren; zodra dit mogelijk is laten we het je via de site en social media weten, dus houd deze in de gaten! Kijk voor meer informatie op de website: 
https://www.volkenkunde.nl/ 

In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstuitingen te zien met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zijn er enkele sculpturen en manden opgesteld.

De Droom
Om die kunstuitingen niet alleen te bewonderen maar ook te begrijpen, is het nodig iets van de Aboriginal cultuur en van het belangrijke begrip van ‘de Droom’ te kennen. De Droom is de blauwdruk voor het leven. Alles dat je moet weten over het verleden om vandaag te kunnen leven en een succesvolle toekomst tegemoet te gaan, zit vervat in de Droom. Hierdoor zijn verschillende Aboriginal-gemeenschappen niet alleen met elkaar maar ook met de hemel en aarde, flora en fauna en het landschap verbonden. De Droom loopt dan ook als een rode draad door de verschillende kunstuitingen. Veel schilderingen zijn een soort landkaarten en het perspectief is dan ook vaak van bovenaf, zogenaamd vogelvluchtperspectief. Andere belangrijke thema´s uit de Aboriginalkunst zijn (koloniale) geschiedenis en de actualiteit.

De Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen heeft de intentie de samenwerking (gestart door het Aboriginal Art Museum) met de Australian National Gallery voort te zetten. Een onderdeel daarvan is de afspraak dat hier elke twee jaar een Aboriginal curator stage loopt. Verder geldt er een ruimhartig bruikleenbeleid voor deze collectie.

Het museum is van dinsdag t/m zondag open tussen 10.00 - 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie en tickets op de site!