Rijksmuseum Boerhaave

In Waterland Boerhaave maal je een polder droog, los je bootjes in de haven en bedien je een weerstation. Steek zelf je handen uit de mouwen en ontdek de eigenschappen van water! Alle speelelementen van de waterbaan beïnvloeden elkaar. Om te polderen moet je samenwerken! Spelenderwijs maken de kinderen ook kennis met principes uit de wetenschap en de techniek. Hoe werken waterraderen en hoe ‘schroef’ je water omhoog?

spelende_kinderen_in_waterland_museum_boerhaave_website_meivak.jpg

Waterland Boerhaave is een wetenschappelijke speeltuin in de monumentale binnenplaats van Rijksmuseum Boerhaave. Een vrolijke plek in het historische hart van Leiden, waar kinderen kunnen ervaren wat er nodig is voor droge voeten in ons land.

In de zomervakantie is het museum ook op maandag geopend.

Museum Volkenkunde


Reis door de wereld in 80 minuten

 In de zomervakantie kun je zeven dagen per week terecht in en om het museum. Er is van alles te doen: met een goed gevulde rugzak ga je op pad voor de ‘Reis door de wereld in 80 minuten’ en kom je alles te weten over verschillende culturen, landen en de mensen die er wonen. 

Maak je eigen vlieger

Als het feest is, zie je op sommige plekken in de wereld, vliegers in allerlei vormen en kleuren. Maar vliegers worden ook wel gebruikt om boodschappen over te brengen. Kom jij ook een mooie vlieger maken?
Elke zondag in de zomervakantie 11.30 tot 13.30 uur

Dans je sterk

Overal op de wereld wordt gedanst. Elke cultuur kent zijn eigen traditionele dansen, maar er is ook veel uitwisseling waardoor dansstijlen zich vermengen. Tijdens de zomermaanden kun je kennis maken met verschillende dansstijlen. Welke stijl past bij jou? Dans mee en verdien een Superkracht tattoo!
Elke zondag in de zomervakantie 14.00 tot 14.45 uur

In de zomervakantie is het museum ook op maandag geopend.

Rijksmuseum van Oudheden

Kunstdetective gezocht

Heb jij altijd al een echte detective willen zijn? Kom dan deze zomer naar het Rijksmuseum van Oudheden! Dieven willen een beroemd beeld uit het museum stelen, daarom heeft professor Aardewerk je hulp nodig. Lukt het jou om alle aanwijzingen te vinden en de kunstroof te voorkomen?

Op maandag 9 juli 2018 is het niet mogelijk de speurtocht te doen, i.v.m. onderzoek op de kindertentoonstelling Studio RMO.

kunstdetective.jpg

Kleurplaten en familierondleidingen

Voor de kleintjes zijn er kleurplaten en bakken vol kapla om zelf Romeinse villa’s, aquaducten en triomfbogen mee te bouwen. In de weekeinden zijn er  ook 100% Romeins-familierondleidingen. Deze beginnen om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Je kunt je daarvoor aanmelden bij de kassa van het museum, op de dag van de rondleidingen.

Studio RMO

Studio RMO is een tentoonstelling én een tekenatelier. Je kunt er de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. In Studio RMO sta je oog in oog met gipsen replica's van beroemde Griekse beelden uit de oudheid. Griekse kunstenaars waren namelijk waanzinnig goed in het maken van beelden. Maar dat kan jij ook: haal het Studio RMO-tekenboekje bij de kassa, bestudeer de beelden, doe de tekenopdrachten en word zélf de kunstenaar!

studio_rmo.jpg

In de zomervakantie is het museum ook op maandag geopend.

 

Hortus botanicus

hortus_meivak_pagina.jpg

Hortus Expeditie

Pak je rugzak maar in: je hebt een tekenwedstrijd over tropisch bos gewonnen. Je mag een week mee op expeditie in de tropen met bioloog Ed. Ed is een bekende onderzoeker die al heel veel nieuwe plantensoorten heeft ontdekt.
Doe samen met je ouders of grootouders de speurtocht langs de tropische collectie in de gerenoveerde tropische kassen en wordt een ware plantenonderzoeker. Na afloop ontvang je een kadootje bij de kassa.

Hortus Bijenwandeling

In de zomermaanden kan je samen met Melli de Bij een speurtocht doen door de tuin van de Hortus. Doe het samen met je broer/zus, vriend(in) of (groot)ouders of gewoon zelf. 
De wandeling is gratis verkrijgbaar bij de kassa. Als je alle vragen goed hebt ingevuld ligt er bij de kassa iets leuks voor je klaar.

Open zomeravond

Alle zomeravonden in juli en augustus is de Hortus open tot 21:00 uur; entree tot 20:30 uur. Op een aantal avonden zijn er activiteiten, zoals de klassieke muziek-concerten van het HortusFestival in de Oranjerie; maar altijd is het heerlijk wandelen en genieten van de avondsfeer.

Woensdagmiddag in de zomervakantie

In de Hortus is in de zomervakantie iets leuks te doen voor kinderen op woensdagmiddagen. Op 18 juli en 25 juli en op 1 augustus staat Nienke Beets met de Vriendenfiets in de tuin. Bij haar kunnen kinderen van 6-12 jaar allerlei leuke dingen doen en leren over bloemen, beestjes en eetbare planten. U hoeft de kinderen niet aan te melden: bij mooi weer staat Nienke buiten tussen 14.00-17.00 uur; bij minder mooi weer zet ze de Vriendenfiets lekker droog in de Wintertuin en kun je daar aan de slag.

Zwemmen

zwemmen.jpg

Familiezwemmen

Elke zondagochtend zijn het Vijf Meibad en het recreatiebad van zwembad De Zijl gereserveerd voor familiezwemmen. Tijdens het familiezwemmen zijn de baden alleen toegankelijk voor gezinnen. Kinderen die bij ons op zwemles zitten, kunnen gratis naar binnen op vertoon van hun zwempas. Wel moeten ze samen met een betalende volwassene in badkleding komen. De allerjongsten kunnen in het peuterbad van zwembad De Zijl spelenderwijs watervrij worden.
Doordeweeks is het met kleine kinderen fijn zwemmen in het instructiebad van De Zijl en het Vijf Meibad. Er ligt speelmateriaal klaar.

Baby- en Peuterzwemmen

Wist je dat het fijn is om samen met je baby te zwemmen? Baby's raken heerlijk ontspannen door het warme water.
Doordat je kindje al op jonge leeftijd vertrouwd raakt met water is de kans kleiner dat hij watervrees krijgt. En zwemmen is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Bovendien versterkt samen zwemmen jullie band. Maar het is bovenal erg leuk!
De lessen worden verzorgd door een gediplomeerd zweminstructeur of -instructrice. Voor deze lessen kun je een badenkaart aanschaffen of per losse les betalen. Je hoeft je niet van te voren in te schrijven. 

 

ZWEMBAD DE ZIJL VIJF MEIBAD
3 - 10 maanden: 3 - 10 maanden:
woensdag 09.00 - 09.30 uur woensdag 09.00 - 09.30 uur
vrijdag 09.00 - 09.30 uur  
   
10 - 20 maanden: 10 - 20 maanden:
woensdag 09.30 - 10.00 uur woensdag 09.30 - 10.00 uur
vrijdag 09.30 - 10.00 uur  
   
20 maanden - 3 jaar: 20 maanden - 3 jaar:
woensdag 10.00 - 10.30 uur woensdag 10.00 - 10.30 uur
vrijdag 10.00 - 10.30 uur  
   
3 - 4 jaar: 3 - 4 jaar:
woensdag 10.30 - 11.00 uur woensdag 10.30 - 11.00 uur
vrijdag 10.30 - 11. 00 uur  

Sail Leiden

sail_2018_banner_met_logo2.png

Op 27, 28 en 29 juli komt de historische vaart naar Leiden en in het voorprogramma op 25 en 26 juli naar Warmond. Deze grootste vloot varend erfgoed ter wereld transformeert Leiden drie dagen lang tot een groot drijvend openluchtmuseum. Sail Leiden vormt een verbluffend interactief museum, afgemeerd aan de kades tussen de Morspoort en de Zijlpoort. Aan de hand van een speciale wandelgids, de Blauwe Meander, onderga je een stroom van activiteit, verhalen en geschiedenis. 

Jeugdprogramma
28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
29 juli 2018, 12.00-17.00 uur

- Ankerpark
Speciaal voor de jeugd is er een programma in het Ankerpark. Hier kunnen de kids onder andere deelnemen aan educatieve en interactieve activiteiten.

Bekijk hier het volledige programma!

 

Leidse Hooidagen

In het weekend van 25 en 26 augustus a.s. kan groot en klein weer volop de natuur beleven tijdens de Leidse Hooidagen in 't Vogelhoff in Leiden. Naast het doen, zien en ervaren van zo’n 25 buitenactiviteiten, kan men dit jaar tevens genieten van allerhande streekproducten op de Wijk & Wouden Streekmarkt aldaar.

Tijdens de Leidse Hooidagen kunnen kinderen zo’n 25 dingen doen van de lijst van 50-dingen die je buiten gedaan moet hebben voor je twaalfde. Van een bijenhotel timmeren tot slootjessafari, van kano varen  tot braakballen pluizen. Op de 6e editie van dit natuurevenement kan men tevens genieten van  producten uit de regio op de  Wijk & Wouden Streekmarkt, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt. Kortom, er is in het laatste weekend van augustus dus van alles te beleven in ’t Vogelhoff.

Naar buiten! organiseert de Leidse Hooidagen in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap en Gemeente Leiden, samen met partners als  IVN Leiden en organisaties in het Verwonderpaspoort (o.a. Naturalis). 

hooi.jpg

Stoomtrein Katwijk Leiden
Ontdek, kijk, ruik en geniet van de sfeer van vroeger. Bij de Stoomtrein Katwijk Leiden beleef je het!

Zodra je ons station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met zijn antieke houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Hard gaat het allemaal niet. Het is een echt ‘boemeltreintje’ dat veel opa’s en oma’s nog zullen kennen uit hun jeugd. Die sfeer van toen beleef je bij de Stoomtrein Katwijk Leiden nog steeds.

kids_stoomtrein_katwijk_leiden.jpg

Kom langs! Ruik, kijk en geniet van de sfeer van vroeger, toen de stoomtrein in Nederland nog zorgde voor het vervoer van mens en product. Inmiddels is dat allemaal voltooid verleden tijd. Maar bij de Stoomtrein Katwijk Leiden ontdek je hoe belangrijk het spoor ooit was.

Kijk voor de dienstregeling op de website.

Evenement: 14 en 15 juli: Kinderstoomdagen

In het weekend van 14 en 15 juli organiseert dit kindvriendelijke museum in het Zuid-Hollandse Valkenburg wegens groot succes opnieuw de Kinderstoomdagen in samenwerking met modelbouwers van miniatuurstoomtreinen. Naast ritten met de eigen stoomtrein en diesellocomotieven kunnen kinderen nu ook meerijden op de miniatuurstoomtreinen.