Pieterskerk

Al sinds de twaalfde eeuw is de Pieterskerk een centraal monument in Leiden. Met bijna 900 jaar historie is de Pieterskerk een belangrijke ontmoetingsplaats geweest in de Nederlandse geschiedenis. In 1121 wijdde de graaf van Holland op deze plek een kapel aan Petrus en Paulus. Onder de naam Sint Pieter werd de eerste kerk van Leiden door de eeuwen heen steeds verder vergroot. Tot 1512 bevond zich een meer dan 100 meter hoge toren aan de westzijde van de kerk, waar nu een plein is. In dat jaar stortte de toren op een nacht ineen, om nooit meer opgetrokken te worden. 

Toen de Pilgrims uit Leiden vertrokken bleef John Robinson, leider van de Pilgrims, die toen al op leeftijd was, achter in Leiden. Hij overleed in 1625 en werd bijgezet in de Pieterskerk. Het graf van Robinson moet in de doopkapel hebben gelegen, maar de exacte plaats is niet bekend.

 

Uitgelicht

Bestemmingen

Programma

In het jaar 2020 staat Leiden in het teken van de Mayflower400. Dit betekent natuurlijk ook dat er veel activiteiten ontplooid worden in de stad om het vertrek van de Mayflower naar de Nieuwe Wereld te herdenken. Zie hier het volledige programma, onderverdeeld per thema:

Erfgoed Cultuur Educatie Wetenschap Maatschappij en Sport Economie