Rijksmuseum Boerhaave

In Waterland Boerhaave maal je een polder droog, los je bootjes in de haven en bedien je een weerstation. Steek zelf je handen uit de mouwen en ontdek de eigenschappen van water! Alle speelelementen van de waterbaan beïnvloeden elkaar. Om te polderen moet je samenwerken! Spelenderwijs maken de kinderen ook kennis met principes uit de wetenschap en de techniek. Hoe werken waterraderen en hoe ‘schroef’ je water omhoog?

spelende_kinderen_in_waterland_museum_boerhaave_website_meivak.jpg

Waterland Boerhaave is een wetenschappelijke speeltuin in de monumentale binnenplaats van Rijksmuseum Boerhaave. Een vrolijke plek in het historische hart van Leiden, waar kinderen kunnen ervaren wat er nodig is voor droge voeten in ons land.

In de meivakantie is het museum extra geopend op maandag 30 april 2018. Op Koningsdag, 27 april 2018, is het museum gesloten.

Museum Volkenkunde

De meivakantie is in aantocht. De perfecte tijd voor een dagje uit. Iedere dag hebben wij weer een leuk programma voor je klaarstaan. Wil je alles over de tentoonstelling SIERADEN – makers & dragers te weten komen? Ga dan mee met de familierondleidingen of kom luisteren naar de meest bijzondere verhalen van onze verhalenverteller.

familierondleiding_sieraden.jpg

Je kunt ook creatief aan de slag en je eigen sieraad maken, deze keer is dat een iefdesbrief van kralen. De allerkleinsten kunnen een ritje maken in de Wilde Bus en er ligt weer een kleurplaat klaar.

liefdesbrieven_maken_volkenkunde.jpg

Het meivakantie programma loopt tot 4 mei. Op 5 en 6 mei vindt het uitgebreide Maori Weekend plaats. Tijdens dit weekend wordt de bijzondere band tussen het museum en de Maori gevierd. Ontdek dit weekend alles over de Maori cultuur! 

maori_weekend.jpg  maori_weekend_boot.jpg volkenkunde_meivak.jpg 

Rijksmuseum van Oudheden

De meivakantie in het Rijksmuseum van Oudheden staat helemaal in het teken van de Romeinen: kom een Romeins geldbuideltje maken, of ontwerp een schitterend sieraad van papier. Klaar met knutselen? Ga dan met een speurspel of doeboekje op zoek naar de Romeinen in de museumzalen. Oplettende speurneuzen maken kans op een Romeins prijzenpakket. 

romeins_masker2_800p.jpg

Kleurplaten en familierondleidingen

Voor de kleintjes zijn er kleurplaten en bakken vol kapla om zelf Romeinse villa’s, aquaducten en triomfbogen mee te bouwen. In de weekeinden zijn er  ook 100% Romeins-familierondleidingen. Deze beginnen om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Je kunt je daarvoor aanmelden bij de kassa van het museum, op de dag van de rondleidingen.

Studio RMO

Studio RMO is een tentoonstelling én een tekenatelier. Je kunt er de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. In Studio RMO sta je oog in oog met gipsen replica's van beroemde Griekse beelden uit de oudheid. Griekse kunstenaars waren namelijk waanzinnig goed in het maken van beelden. Maar dat kan jij ook: haal het Studio RMO-tekenboekje bij de kassa, bestudeer de beelden, doe de tekenopdrachten en word zélf de kunstenaar!

studio_rmo.jpg

Speurspel meester Jaap (vanaf 8 jaar)

Speciaal voor het Rijksmuseum van Oudheden is er een speurspel met meester Jaap gemaakt. Samen ontdekken jullie daar de geheimen van de Romeinen. Het spelbord en de speelkaarten bepalen je route en de opdrachten die je moet uitvoeren. 

Hortus botanicus

hortus_meivak_pagina.jpg

Hortus Expeditie

Pak je rugzak maar in: je hebt een tekenwedstrijd over tropisch bos gewonnen. Je mag een week mee op expeditie in de tropen met bioloog Ed. Ed is een bekende onderzoeker die al heel veel nieuwe plantensoorten heeft ontdekt.
Doe samen met je ouders of grootouders de speurtocht langs de tropische collectie in de gerenoveerde tropische kassen en wordt een ware plantenonderzoeker. Na afloop ontvang je een kadootje bij de kassa.

Hortus Bijenwandeling

In de zomermaanden kan je samen met Melli de Bij een speurtocht doen door de tuin van de Hortus. Doe het samen met je broer/zus, vriend(in) of (groot)ouders of gewoon zelf. 
De wandeling is gratis verkrijgbaar bij de kassa. Als je alle vragen goed hebt ingevuld ligt er bij de kassa iets leuks voor je klaar.

Hortus Vleeseters

Ontdek de waanzinnige collectie vleesetende planten. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar is er bij de kassa een gratis wandeling te krijgen.

Kinderfeestjes

Jarige gezocht: verjaardagsfeestjes in de Hortus!
Ben jij binnenkort jarig en wil je een bijzonder feestje geven? Kom dan gezellig naar de Hortus!

Lollieland Festival

4000 m² speelplezier & activiteiten in de meivakantie in Leiden? 

Maak je op voor het nieuwste en meest verrassende springkussenfestival: Lollieland Festival (Leiden en omgeving), “het land waar LOL de baas is”. Een kinderwereld waar papa’s en mama’s worden ingeruild voor superhelden- en heldinnen. Spring een gat in de lucht op één van de vele springkussens, laat je schminken als jouw favoriete superheld of dans mee in de superdisco. Iedere dag is extra bijzonder door een speciaal georganiseerde activiteit.

lollieland_festival.jpg

Natuurlijk wordt er ook aan de papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, tante, ooms en begeleiders gedacht. Speciaal voor jullie creëren wij een gezellig café, waar je kunt genieten van diverse hapjes en drankjes. En wie weet wat nog meer. Laat je verrassen...

Streekmarkt Doezastraat 


Ontdek de heerlijkste producten uit de regio!
Je bent van harte welkom om op donderdag 5 mei de mooiste producten uit de regio te komen ontdekken op de streekmarkt en braderie in de Doezastraat in Leiden. Ontmoet de producenten en luister naar hun (smakelijke) verhalen over alle bijzondere producten die in de Leidse regio worden gemaakt.

Dit jaar zijn er meer dan 25 producenten te vinden, van asperge-telers tot couturiers, die met producten en technieken werken die typerend zijn voor de Leidse regio: oer-Hollands, met weiden, molens, meren, bollenvelden, duinen en zee. Natuurlijk is er heel veel lekker eten en drinken op de markt, maar er zijn ook  bijzondere non-foodproducten zoals wol, tuinplanten en houtproducten te koop en te bekijken.

streekmarkt_doeza_website.jpg

Waar en wanneer
De markt wordt gehouden op 5 mei, van 09:00 tot 17:00 uur in Leiden, op de Doezastraat en Herenstraat tot aan de Vrijheidslaan. Toegang is gratis en er is ieder jaar van alles te doen!

Kinderspeurtocht Verzet

kinderspeurtocht_verzet_paint.jpg

Op donderdag 3 mei kunnen kinderen meedoen met de Kinderspeurtocht Verzet. Tijdens deze speurtocht wil de organisatie de kinderen alvast achtergrondinformatie bieden over de onderwerpen omtrent de herdenking van 4 mei. Om 14.00 uur wordt er verzameld op Sociëteit L.S.V. Minerva om de speurtocht te starten. het is handig om je van te voren aan te melden. 

Meet & Greet met Buurman & Buurman


Zijn jouw kinderen dol op Buurman & Buurman? Dan moeten ze zaterdag 28 april naar winkelcentrum Kopermolen. Daar zijn namelijk Buurman & Buurman in levende lijve! Alle kinderen zijn welkom om ze een handje te schudden en met ze op de foto te gaan. Het klus duo is van 12.30 tot 13.00 uur, 13.30 tot 14.00 uur en 15.00 tot 15.30 uur aanwezig.     

buurman_buurman.png

Bevrijding op het Plein - Bevrijdingsdag Leiden

Leiden viert dit jaar wederom de bevrijding op Het Hooglandse Kerkplein! Op 5 mei slaan De Collectie, Café De Uyl van Hoogland en Bar Lokaal de handen ineen en toveren het Hooglandse Kerkplein om tot één groot feest voor jong en oud!

bevrijding_op_het_plein.png

Verwacht dit jaar van 11.00 uur tot 23.30 uur nog meer live muziek, opblaasbeesten, gezelligheid, soepele beatjes, kinderactiviteiten, foodtrucks en lekkere biertjes! Nog meer redenen om Bevrijdingsdag in Leiden te vieren en met je dansschoenen naar het Het Hooglandse Kerkplein te komen.

Wat? Bevrijding op het Plein
Waar? Het Hooglandse Kerkplein, Leiden
Wanneer? Zaterdag 5 mei, start 11.00 uur tot 23.30 uur (Bevrijdingsdag)
Wat kost dat? Gratis toegang juh!

Stoomtrein Katwijk Leiden

Ontdek, kijk, ruik en geniet van de sfeer van vroeger. Bij de Stoomtrein Katwijk Leiden beleef je het!

Zodra je ons station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met zijn antieke houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Hard gaat het allemaal niet. Het is een echt ‘boemeltreintje’ dat veel opa’s en oma’s nog zullen kennen uit hun jeugd. Die sfeer van toen beleef je bij de Stoomtrein Katwijk Leiden nog steeds.

kids_stoomtrein_katwijk_leiden.jpg

Kom langs! Ruik, kijk en geniet van de sfeer van vroeger, toen de stoomtrein in Nederland nog zorgde voor het vervoer van mens en product. Inmiddels is dat allemaal voltooid verleden tijd. Maar bij de Stoomtrein Katwijk Leiden ontdek je hoe belangrijk het spoor ooit was.

Kijk voor de dienstregeling op de website.

Evenement: 10 mei (Hemelvaart): Nationale Stoomtreindag
Bij alle museumspoorlijnen rijden de stoomtreinen weer. Natuurlijk ook bij ons. Deze dag organiseren we ‘voetplaatritten’. Wil je wel eens meerijden op een stoomlocomotief, dan is dit je kans.