Taal en theater rondom De Stijl

Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal

27 t/m 29 januari: driedaags muziekfestival met violiste Maria Milstein

In 2017 vieren we dat Theo van Doesburg in Leiden de kunstenaarsgroep De Stijl oprichtte. Violiste en winnares van de Edison muziekprijs 2015 Maria Milstein heeft voor de 100-jarige in één weekend een speciaal programma samengesteld met muziek rond 1917. Muziek op het breukvlak van modern en hyper-romantiek, zoekend naar nieuwe wegen, vormen en klanken.

Zij opent het minifestival op vrijdag 27 januari met werken van Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) en Arnold Schönberg (1874-1951). Op zaterdag 28 januari vertolkt zij het werk l’Histoire du soldat van Igor Stravinsky (1882-1971) dat hij voltooide in 1918. Milstein speelt een semi-scenische versie waarbij acteur Tijs Huys de rol van de verteller heeft. Op zondagochtend 29 januari sluit Milstein het festival af samen met pianiste Hanna Shybayeva. Zij spelen o.a. de toneelmuziek die Erich Wolfgang Korngold in 1919 schreef voor Much Ado About Nothing van William Shakespeare. Behalve Much Ado About Nothing, trakteert het duo het publiek ook op sonates van onder andere Ravel en Debussy.

Klik hier voor meer informatie over het driedaags muziekfestival.

Veenfabriek: voorstellingen over Van der Leck, Mondriaan en Van Doesburg

Muziektheaterensemble De Veenfabriek doet onderzoek naar de beginperiode van De Stijl en kijkt daarbij naar de centrale figuren binnen deze kunststroming: Bart van der Leck, Piet Modriaan en Theo van Doesburg. Tijdens 100 jaar De Stijl presenteert De Veenfabriek een drieluik over De Stijl, waarin verschillende kunstvormen worden ingezet die de kunst en denkbeelden vanuit De Stijl onderzoeken. 

6 februari t/m 5 maart: Voorstelling over Bart van der Leck (locatie: Scheltema)

De Veenfabriek en muziekgroep Okapi doen onderzoek naar het ontstaan en de beginperiode van De Stijl. Daarbij is de kunstenaar Bart van der Leck van groot belang geweest, zowel voor Theo van Doesburg als voor Piet Mondriaan. Aan de basis van het onderzoek neemt de Veenfabriek het Paper Ensemble van Jochem van Tol en Ibelisse Guardia Ferragutti als compositorisch uitgangspunt. 

8 mei t/m 4 juni: Voorstelling over Piet Mondriaan (locatie: Hooglandse Kerk)

Bij de voorstelling Mondriaan gaan de Veenfabriek en muziekgroep Okapi uit van zijn essays over de nieuwe ruimte. Er zijn allerlei activiteiten: acteurs lezen Mondriaans theaterteksten, merkwaardige en hermetische teksten met een geheel eigen poëzie. Okapi geeft een concert met z.g. neo-plastische muziek, maar verzorgt ook een avond met hoekige jazzmuziek, strakke dans en abstracte foxtrots. Er wordt gedanst door professionele dansers en het publiek. 

25 t/m 29 september & 1 oktober: Dada Veldtochten - Leidse Schouwburg

In 1923 vond de z.g. Dada Veldtocht plaats, onder meer in de Leidse Schouwburg. Onder de titel ‘De Doorsnee is mij niet goed genoeg’ zullen de Veenfabriek en Okapi de historische avond niet reconstrueren, maar onderzoeken wat Dada in onze tijd betekent, of er nieuwe Dada mogelijk is, wat de energie, brutaliteit en de sensatie voor het publiek was. De ontwaarding van de moraal, de menselijke gekte en de fantasie staan centraal. Het programma dat parallel loopt aan de Veldtocht bevat muziek uit de avond zoals die in 1923 plaatsvond.

2 t/m 31 oktober: Voorstelling over Theo van Doesburg (locatie: Achmea-gebouw)

In oktober staan Van Doesburgs ideeën over een dynamische architectuur centraal. Van Doesburg droomde van film en lichtbeelden, die ruimtes altijd veranderlijk en levendig maken. De Veenfabriek en Okapi nemen deze droom als vertrekpunt. Ze zullen spelen inde benedenruimte van het Achmea-gebouw, ontworpen door Fons Verheijen. Het gebouw, gedragen door twaalf abstracte bomen zoals de chromatische toonladder ook uit twaalf tonen bestaat, straalt De Stijl uit in zijn vlakverdeling, kleur en abstractie. 

Klik hier voor meer informatie over de Veenfabriek.

Stichting Tegenbeeld
Expositie Dada-muurgedichten 

Klik hier voor meer informatie.