Tentoonstellingen 100 jaar De Stijl in Leiden

Museum De Lakenhal  

2 juni t/m 27 augustus:  Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar na De Stijl

Deze internationale tentoonstelling laat zien hoe hedendaagse kunstenaars honderd jaar na De Stijl een eigentijdse invulling geven aan abstracte kunst. De tentoonstelling wordt samengesteld door Guido Winkler en Iemke van Dijk (IS-projects), in opdracht van Museum De Lakenhal. Rond de twintig kunstenaars uit verschillende continenten, waaronder Brent Hallard (Australië), Gilbert Hsiao (USA) en Jan van der Ploeg (NL) presenteren op het Pieterskerkhof een monumentaal werk dat speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt. Een deel van het schilderij Compositie in lijn, tweede staat (1916- 1917) van Piet Mondriaan dient als plattegrond voor deze bijzondere openluchttentoonstelling. In de naastgelegen historische Pieterskerk, wordt intiem werk van dezelfde kunstenaars gepresenteerd. Klik hier voor meer informatie.

2 juni t/m 27 augustus:  Openlucht Museum De Lakenhal: Maison d'artiste 

In 1923 ontwierpen Theo van Doesburg en de architect en steden- bouwkundige Cor van Eesteren het Maison d’Artiste, een baan- brekend architectuurontwerp dat bekend werd als een icoon van
De Stijl. De woningstudie laat zien waar De Stijl naar streefde: een geheel nieuwe, hypermoderne leefomgeving. Het ontwerp is echter nooit gerealiseerd. Prof. Mick Eekhout en studenten van Technische Universiteit Delft bestudeerden het revolutionaire ontwerp en maakten een prototype in schaal 1 op 5. Dit architectonische icoon wordt in Leiden gepresenteerd tegen de historische achtergrond van Het Gerecht, om de hoek van het Pieterskerkhof. Rond het prototype van het Maison d’Artiste wordt een speciaal programma met lezingen en activiteiten georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.

Beelden in Leiden

18 mei t/m 6 augustus: Tentoonstelling Raakvlakken (verschillende locaties) 

De jaarlijkse beeldententoonstelling in de buitenlucht van Leiden strijkt tijdens het themajaar Mondriaan tot Dutch Design/Leiden 100 jaar De Stijl, neer op maar liefst drie verschillende locaties. Behalve de Hooglandse Kerkgracht waar de expositie doorgaans als locatie aan de tentoonstelling toegevoegd.

Voor de tentoonstelling Raakvlakken zijn kunstenaars (tot 35 jaar) uitgenodigd die op hun eigen hedendaagse manier aansluiten op De Stijl. Met hun werk laten ze zien schatplichtig te zijn aan de ideeën omtrent kunst en vormgeving die 100 jaar geleden werden gelanceerd.  Klik hier voor meer informatie.

Galerie LUMC

11 mei t/m 2 september: Tentoonstelling 'hedendaagse kunstenaars  die exposeren rondom De Stijl'

De kunstbeweging De Stijl blijkt honderd jaar later nog steeds actueel. De tentoonstelling in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toont werk van tien hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door de geometrische vormentaal van De Stijl; minimalistische kunst gebaseerd op een strakke geometrische lijnvoering. Klik hier voor meer informatie.

Museum Het Leids Wevershuis

Museum het Leids Wevershuis organiseert in verband met 100 jaar De Stijl twee exposities met De Stijl - met zijn primaire kleuren en de rechte lijnen - als inspiratie. De eerste expositie opent in maart: ‘Zestien plus eigen Styl’ (18 maa - 23 apr). De tweede expositie is vanaf juni en heet ‘Museum Het Leids Wevershuis in Stijl’ (17 jun - 24 sep). Hier worden (kunst)werken in de technieken Vilten, Quilten en Weven getoond. Het hele jaar door worden bij het Leids Wevershuis speciale theedoeken geïnspireerde op De Stijl geweven en verkocht. 

18 maart t/m 23 april: Tentoonstelling 'Zestien plus eigen Styl'

Dat het ambacht van weven zich nog steeds verder ontwikkelt wordt zichtbaar op deze expositie van weefgroep 16 +. De leden, die 2 maal per jaar bij elkaar komen om elkaar te inspireren, stimuleren en uit te dagen, werken allen op weefgetouwen met meer dan 16 schachten. De technische mogelijkheden van het weven zijn daardoor zo uitgebreid dat zij voor hun ontwerpen, en soms ook voor de uitvoering ervan, gebruikmaken van de computor. Het gebruik van kleur en materiaal is uiteraard zeer persoonlijk en de resultaten laten dan ook een grote variatie aan twee- en driedimensionale werken zien.


17 juni t/m 24 september: Tentoonstelling 'Museum Het Leids Wevershuis in Stijl'

In 1917 waren weven, quilten en vilten ambachtelijke bezigheden die hoofdzakelijk gericht waren op praktische toepassingen. Maar ook daar kreeg het gedachtengoed van De Stijl voet aan de grond, al ging dat (ook weer kenmerkend) niet zonder slag of stoot. In Weimar, waar van Doesburg docent (Meister)  hoopte te worden aan Het Bauhaus,de kunstopleiding aldaar, was nog sprake van een 'ambachtelijk' kamp en een 'modern' kamp, maar de geschiedenis leert dat deze naar elkaar zijn toegegroeid.

Enerzijds werden de ontwerpen voor ambachtelijk, toegepast gebruik, onder invloed van de uitgangspunten van De Stijl, steeds kunstzinniger. Anderzijds is er de ontwikkeling dat deze ambachten zich (zeker sinds de uitbundige opleving ervan in de jaren 70 van de vorige eeuw)  als kunstvorm zijn gaan profileren. Waar dat in 2017 toe heeft geleid hopen wij u op deze veelzijdige expositie te laten zien.

Ter informatie:
bij weven worden de scheringdraden (die in de lengte lopen), met elkaar verbonden door inslagdraden,
de aan te brengen variatie is daarbij ongekend groot

                             bij vilten krijgen vezels als wol en zijde (van alle soorten en kleuren) samenhang door ze langdurig te wrijven met water en zeep, zodat er beeldend mee gewerkt kan worden.

                             bij quilten wordt uitgegaan van bestaande lapjes stof die worden verenigd tot nieuwe figuratieve , vaak geometrische, patronen, die d.m.v. een bepaald stekenpatroon op een ondergrond worden bevestigd en met een derde laag afgewerkt

Klik hier voor meer informatie.

marina_van_dobben_de_bruyn_weefwerk.jpg

ARS

20 mei t/m 5 juni: Tentoonstelling
Klik hier voor meer informatie.

Kunstroute Leiden

23 en 24 september
Klik hier voor meer informatie.