Mondriaan tot Dutch Design jaar
100 jaar De Stijl, 100 jaar innovatie

Museum De Lakenhal, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden zijn partners van het nationale themajaar en aanjagers van de viering 'Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl, 100 jaar innovatie' in Leiden. Dit jaar worden in Leiden allerlei tentoonstellingen, voorstellingen en activiteiten georganiseerd waarin De Stijl centraal staat. 

Wat is De Stijl?

Belangrijke leden van De Stijl waren onder andere Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Maar De Stijl was véél meer: een stroming, een beweging, een denkschool, ontstaan op de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Die verwoestende oorlog zorgde voor een technologische en industriële innovatie en nieuwe denkrichtingen en ideeën op het gebied van kunst, vormgeving en kleurgebruik. Voor Van Doesburg stond samenwerking centraal. Kunstenaars, ontwerpers en architecten moesten samenwerken om een vrolijke, optimistische, ‘beeldende’ invloed op het hele leven uit te oefenen. Daarbij werd gebruikgemaakt van de heldere, primaire kleuren blauw, geel en rood en veel horizontale en verticale lijnen. Die moesten samen zorgen voor levendige en vrije kunstwerken, ontwerpen en architectuur. 

Lees meer over De Stijl 


Leiden, 100 jaar De Stijl

Leiden is de geboortestad van De Stijl. Hier richtte Theo van Doesburg (1883-1931) in 1917 het tijdschrift op waaraan de internationale beweging zijn naam dankt. In die jaren was Leiden een stad die zinderde van kunst en wetenschap, en waar wereldberoemde geleerden als Albert Einstein en Paul Ehrenfest werkten naast kunstenaars zoals Theo van Doesburg. Met zijn enorme inzet voor De Stijl gaf hij een revolutionaire vorm aan een nieuwe wereld: die van het moderne leven in de twintigste eeuw. Anno 2017 is Leiden nog altijd een internationale ontmoetingsplek voor talent, kennis en innovatie. Speciaal voor ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ maakt Leiden 100 jaar na dato de balans op. Komend jaar worden in Leiden tentoonstellingen, voorstellingen en bijeenkomsten georganiseerd waarin De Stijl en het gedachtegoed dat ten grondslag lag aan deze kunststroming, centraal staan. Ontdek de bron van De Stijl, met een divers en eigentijds programma van bijzondere tentoonstellingen en activiteiten.


Museum De Lakenhal in Leiden verwerft internationaal topstuk van Theo van Doesburg

Zonder steun van de Vereniging Rembrandt was het niet gelukt.
Museum De Lakenhal heeft op de veiling in Londen een zeldzaam, abstract schilderij aangekocht van Theo van Doesburg. Hij schilderde Contra-compositie VII in 1924 in Parijs, in de hoogtijdagen van De Stijl. Precies 100 jaar nadat Theo van Doesburg in 1917 in Leiden het gelijknamige tijdschrift De Stijl oprichtte, kan Museum De Lakenhal dit topstuk van internationaal belang voor altijd toevoegen aan de collectie. Contra-compositie VII werd aangekocht dankzij de genereuze steun van de Vereniging Rembrandt - mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, het Lucas van Leyden Mecenaat, de gemeente Leiden, het De Banderfonds en een aantal anonieme, particuliere schenkers.

Lees verder

 

Meer informatie

Voor meer informatie over het themajaar Mondriaan tot Dutch Design in Leiden kunt u een e-mail sturen naar info@destijlinleiden.nl

Culturele partners in Leiden

Leiden Marketing
Cultuurfonds Leiden
Museum De Lakenhal

metrolijn_mondriaantotdd.jpg

Mondriaan tot Dutch Design
|in Nederland

Diverse steden zijn aangehaakt op het themajaar. Meer informatie over het themajaar en het programma in de rest van Nederland is te vinden op de website van het NBTC.