Ontdek de niet te missen plekjes

Leiden is de Stad van Ontdekkingen, maar heb jij alles al ontdekt? Leiden heeft namelijk veel te bieden. Naast de musea, terrasjes, mooie grachten en winkels zijn er ook andere mooie plekjes. Het zou natuurlijk zonde zijn als je deze mist bij jouw bezoek aan Leiden. Bekijk daarom de top 10 mooiste plekjes.

20110203burchtleiden 053

1. De Burcht

De Burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland. De Burcht staat op een motte, een kunstmatige heuvel, en maakte deel uit van een zogenaamd motte kasteel. Archeologen ontdekten dat de heuvel eind negende eeuw moet zijn gebouwd. Bovenop de heuvel stond een ronde muur en een, nu verdwenen, toren. Al in de veertiende eeuw verloor de Burcht zijn militaire functie. Deze mooie plek is een must see  bij een bezoek aan Leiden. Wanneer je de vele treden hebt gelopen, wacht je een prachtig uitzicht over de stad.

galgewaterpp253 historische haven

2. Historische haven

De historische haven aan het Kort Galgewater is bestemd voor historische bedrijfsvaartuigen van voor 1940. In de haven liggen nu negen van deze schepen, die gezamenlijk een prachtig havenbeeld vormen. De meeste van deze schepen zijn bewoond en worden onderhouden en gerestaureerd door de schippers. Zij stellen zich ten doel het authentieke uiterlijk van deze schepen in stand te houden en waar nodig te herstellen. Alle schepen zijn van informatieborden voorzien.

3. Zijlpoortzijlpoort vanaf het water

Naast de Oude Haven ligt de Zijlpoort. Vroeger had Leiden acht stadspoorten. De Morspoort en de Zijlpoort zijn als enige twee overgebleven. De voorganger van de Zijlpoort stond aan het eind van de Haarlemmerstraat, waar nu het Havenplein ligt. De Zijlpoort heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad; van vergaderruimte, tot school, tot opslag voor stadgoederen. Tegenwoordig is er een visrestaurant gevestigd en is het een prachtig monument wat het bezoeken en een foto zeker waard is.

20120614leidenppzomer 005 rapenburg4. Rapenburg

Het Rapenburg werd gegraven om Leiden goed te kunnen verdedigen. In de 17de eeuw groeide het uit tot de belangrijkste en meest chique gracht van de stad. Hier woonden rijke handelaren en beroemde hoogleraren. Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en andere leden van de Koninklijke familie hebben tijdens hun studie aan het Rapenburg gewoond. Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, het Rijksmuseum van Oudheden, de Hortus botanicus Leiden, Japanmuseum SieboldHuis en vele studentenhuizen zijn hier gehuisvest.

elcid week studenten in het van der werfpark 16082013 003 low res5. Van der Werfpark

Het Van der Werfpark is een ideale plek om met lekker weer tot rust te komen. Hier kun je genieten van een goed boek of gezellig picknicken in het gras. In 1807 ontplofte er een schip vol buskruit. Op de plek waar woningen werden weggevaagd, is het park aangelegd. In de kade van de gracht waar het kruitschip lag, is een gedenksteen ingemetseld. Deze is te zien vanuit het park. Midden in het park staat een standbeeld van burgemeester Van der Werff, de burgemeester van Leiden ten tijde van het Leidens Ontzet.

6. Nieuwe Rijn/Vismarkt/Botermarkt

Een druk stukje in het hart van Leiden met veel leuke winkeltjes en terrasjes om te bezoeken. Ook is hier iedere woensdag en zaterdag de Leidse markt. Groente, vis, fruit, bloemen, kleding, delicatessen uit alle windstreken; alles is hier te vinden. 

leidenkorenbeursbrug029 nieuwe rijn

7. Koornbrug

De Koornbrug is een karakteristieke brug en rijksmonument over de Nieuwe Rijn. Op de brug werd vroeger koren verhandeld en daar heeft het dan ook zijn naam aan te danken. In de negentiende eeuw werd de bekende overkapping geplaatst om ervoor te zorgen dat het waar droog bleef. Deze brug is daarmee niet de enige, maar wel de oudste overdekte brug. Een mooi plekje dat door vele fotografen wordt vastgelegd.

sterrewacht8. Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht Leiden is de oudste nog bestaande universiteits-observatorium ter wereld. Vroeger werd het gebouw vooral gebruikt voor onderwijs, maar tegenwoordig doet het dienst als collegeruimte voor de rechtenfaculteit van de Universiteit. De Oude Sterrewacht is gelegen in de tuinen van de Hortus botanicus Leiden. Studenten en vrijwilligers gebruiken de telescopen en koepels en stellen deze tijdens open dagen, lezingen en rondleidingen open voor publiek.

pieterskwartier_mgl6964_0001_kl.jpg9. Pieterskwartier

Het Pieterskwartier is één van de oudste wijken van Leiden. Deze wijk, gelegen rondom de Pieterskerk, is een wijk met veel historie, smalle straten en steegjes. Er zijn tal van gespecialiseerde boetiekjes, galeries, cafétjes en restaurantjes te vinden. Een leuke plek in Leiden om rond te lopen en nostalgie te proeven. De Kloksteeg in het Pieterskwartier, met uitzicht op de eeuwenoude Pieterskerk, behoort tot de mooiste en gezelligste horecastegen van Leiden. 

hofjes mg 2075 0024 anna aalmoeshuis10. St. Annahofje

Het St. Annahofje, ook wel Aalmoeshuis genaamd, is gebouwd in 1492 en daarmee één van de oudste hofjes van Leiden. Dit hofje is het enige hofje waar de kapel bewaard is gebleven. Deze is dan ook zeer de moeite waard om te bekijken. De vensters van de kapel bevatten het oudste gebrandschilderd glas van Nederland en is een echte bezienswaardigheid. De kapel is op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur te bezoeken.