Spektakel bij de Hooglandse Kerk

27 augustus 2015

LEIDEN - Leiden is OPEN voor spektakel. Het wordt al weken aangekondigd en zondag is het spektakelstuk dan eindelijk. Op tal van plekken in de Leidse binnenstad is er straattheater, die aan het einde van de middag uitmondt in een slotvoorstelling bij de Hooglandse Kerk.

LEIDEN - Leiden is OPEN voor spektakel. Het wordt al weken aangekondigd en zondag is het spektakelstuk dan eindelijk. Op tal van plekken in de Leidse binnenstad is er straattheater, die aan het einde van de middag uitmondt in een slotvoorstelling bij de Hooglandse Kerk.

Elke laatste zondag van de maand worden onder het motto OPEN cultuur en winkelen in het Leidse centrum gepromoot. Per maand is er een ander thema. In augustus is er het etiket ’spektakel’ opgeplakt. De culturele stichting Peen en Ui kreeg de opdracht voor de artistieke invulling.

Huisjes

Jennefer Verbeek en Danny Molenaar, de drijvende krachten achter Peen en Ui, zetten zondag een aantal huisjes neer in Leiden. Ze willen daarmee de geschiedenis van de stad in beeld brengen. ,,Zo beginnen de meeste steden’’, zegt Jennefer Verbeek. ,,Een verzameling huizen op een strategische plek. Dan komt er een kerk bij en voor je het weet is er een stad ontstaan.’’

De gebruikte huisjes hebben de vorm van een open geraamte. Ze komen te staan op onder meer de Lange Mare, het Stadhuisplein, het Pieterskerkplein en de Hoogstraat. Vanwege de open constructie kunnen voorbijgangers zien wat er binnenshuis gebeurt.

Petrus

Op de Breestraat krijgt Petrus, als beschermheilige van Leiden, zijn eigen huisje. Als hoeder van de sleutelstad vertelt hij bezoekers over de geschiedenis van Leiden.

Aan de Lange Mare trekt een handwerkstudio in het huisje. Het winkelend publiek kan meebreien, -borduren of -kleuren. Op de Hoogstraat is het huisje het domein van plaatselijke kunstenaars. Zo zal ’dichterette’ Pink Meltzer er gedichten op maat schrijven.

De hoepelwinkel bemant het huisje bij de Pieterskerk. Om 16.30 uur zetten de huisjes zich in beweging. Ze zijn zo geconstrueerd dat ze kunnen worden gerold of gedragen. Onder begeleiding van tromgeroffel trekken ze richting de Hooglandse Kerk.

Pest

Op het plein voor de kerk begint om 17.00 uur het eindspektakel. Danny Molenaar heeft daarvoor de afgelopen weken met tien dansers gerepeteerd. ,,De Leidse componist Tommie Freke schreef er speciaal muziek bij’’, vertelt Molenaar. ,,Wij spelen een geabstraheerde versie van het ontstaan van Leiden. Het Spaanse Beleg, Leidens Ontzet en de pestepidemie komen onder meer voorbij.’’

,,We hebben al een paar keer in de openlucht gerepeteerd’’, zegt Danny Molenaar. ,,Het was goed om te zien dat negentig procent van de voorbijgangers al bleef staan om te kijken.’’ De voorstelling ’Home Town’ eindigt met een zinderende finale. Luchtacrobate Simone Heitinga, die onder meer bij Cirque du Soleil werkte, gaat acht meter hoog de lucht in.

Sterkste man

Er gebeurt meer op zondag. Het duo Clean Peta zingt twee keer in of bij De Waag. Op de Beestenmarkt wordt gestreden om de titel sterkste man en sterkste vrouw van Leiden. Dat gebeurt onder leiding van Ted van der Parre, ooit de sterkste man ter wereld.

Open voor spektakel, zondag 30 augustus, binnenstad Leiden: 12.00-17.00 uur De Sterkste Man, Beestenmarkt, 13.00-16.30 uur Huisjes met kunstzinnige activiteiten, 16.00-16.30 en 17.30-18.00 uur Clean Pete, De Waag, 16.30 uur Parade naar het Hooglandse Kerkplein en om 17.00 uur Straattheaterspektakel Hooglandse Kerk, www.leidenisopen.nl

(Bron: Leidsch Dagblad)

Deel dit nieuwsbericht