Kimsooja wint Lucas Art Award

18 november 2020

De Koreaanse kunstenaar Kimsooja is de winnaar van de allereerste Lucas Art Award. Dat werd afgelopen maandag besloten door een vijfkoppige jury.

De Koreaanse kunstenaar Kimsooja is de winnaar van de allereerste Lucas Art Award. Dat werd afgelopen maandag besloten door een vijfkoppige jury die werd voorgezeten door Kitty Zijlmans (zonder stemrecht) en bestond uit beeldend kunstenaar Emma van Noort, voorzitter van COC Leiden Debbie Helaha, wethouder Cultuur Yvonne van Delft, Dick van Broekhuizen, conservator bij Museum Beelden
aan Zee, en beeldhouwer Josua Wechsler. De jury prijst het werk van Kimsooja vanwege haar artistieke inhoud en de impact die ze kan hebben op de stad. Het is de bedoeling het uiteindelijke kunstwerk in 2021 te realiseren.

Het werk van Kimsooja (1957) weet op fascinerende wijze zaken als sociaal-culturele identiteit, zelfbewustzijn, en gemeenschapszin aan de orde te stellen. Kimsooja werkt afwisselend in Seoul, Parijs en New York en heeft veel ervaring met werk in de openbare ruimte. Dat het patroon van ‘naald en draad’ in haar werk veel terugkomt is geen toeval: verbinding staat altijd centraal. De jury van de Lucas Art Award verwacht dat het werk van Kimsooja voor Leiden een ervaring zal zijn: een visueel verbluffend en gelaagd werk in de openbare ruimte van het stadscentrum. Onderstaand schetsontwerp is een eerste voorstel waarbij een proces van haalbaarheid en draagvlak in de stad van groot belang is. Samen met bewoners en andere betrokkenen wordt bekeken hoe en waar het ontwerp gestalte kan krijgen.

Deel dit nieuwsbericht