Rijksmuseum Boerhaave

Feestelijke aftrap Donderdag Verwonderdag

13 juni 2019

Rijksmuseum Boerhaave is niet langer een vaste locatie van Technolab. Ze verhuizen komend schooljaar naar twee nieuwe locaties. De samenwerking is hiermee niet beëindigd. Het museum en leerwerkbedrijf blijven elkaar vinden in diverse educatieve projecten, waaronder de Donderdag Verwonderdag met het Verwonderpaspoort.

Donderdag Verwonderdag
Verwonderen doe je natuurlijk iedere dag, maar vanaf 13 juni maken we in Leiden van de donderdag een Verwonderdag. Rijksmuseum Boerhaave en Technolab organiseren deze allereerste Donderdag Verwonderdag samen met basisschool Lucas van Leyden tijdens een middag die in het teken van water staat. De Donderdag Verwonderdag is een nieuwe traditie speciaal bedoeld voor iedereen die nieuwschierig naar wetenschap is. 

Technolab
Technolab had sinds 2012 een onderkomen in een aantal educatieve ruimtes van Rijksmuseum Boerhaave. In deze jaren hebben beiden organisaties veel van elkaar geleerd en met plezier samengewerkt. De start van de traditie van de Donderdag Verwonderdag markeert dan ook geen einde, maar een nieuw begin van de samenwerking. Voor Rijksmuseum Boerhaave sluit dit nauw aan bij andere vormen van informeel leren waaraan het museum werkt, zoals de WeekendKlas en de ontwikkeling van een maakwerkplaats. 

WeekendKlas
Het museum werkt sinds september 2018 samen met Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland aan de 'WeekendKlas', een tweejarig programma waarin ambitieuze en nieuwschierige leerlingen van 10 tot 12 jaar op de zondag kennismaken met een keur aan beroepen. Tijdens het programma organiseren JES Rijnland en Rijksmuseum Boerhaave samen gastlessen, workshops, rondleidingen en een familiedag in het museum. De kinderen leren waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. 

Maakwerkplaats
Daarnaast werkt het museum aan het inrichten van een maakwerkplaats waarin kinderen in hun vrije tijd aan de slag kunnen met de principes van tinkering. Deze methode voor informeel leren wordt door NEMO Science Museum al jaren gebruikt om mensen te betrekken bij STEM-leren (wetenschap, technologie,techniek en wiskunde). De beste Nederandse vertaling voor Tinkering is 'aanrommelen'. Tinkering bouwt voort op de ideeën van onderzoekend en ontwerpend leren en sluit perfect aan op het idee van de Donderdag Verwonderdag. Tinkeren is immers niet alleen leuk, je leert er ook nog van. Het museum verwacht de maakwerkplaats medio juli voor het eerst met publiek te kunnen testen. Meer informatie is te vinden op www.rijksmuseumboerhaave.nl

Bron: Rijksmuseum Boerhaave

Deel dit nieuwsbericht