Leiden400 opent Pilgrimjaar op 27 maart met o.a. gratis publieksopening tentoonstelling ‘Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid’ in Museum De Lakenhal.

27 maart: opening Pilgrimjaar Leiden400

5 maart 2020

Leiden, 5 maart 2020 - Vrijdag 27 maart opent Leiden400 het Pilgrimjaar met een gratis publieksopening in Museum De lakenhal. Publiek kan de nieuwe de tentoonstelling ‘Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid’ deze dag kosteloos bezoeken. De tentoonstelling is onderdeel van het Pilgrimjaar en onderzoekt wat het historische verhaal ons vertelt over grenzeloze vrijheid. Museum De Lakenhal maar ook verschillende andere musea en locaties bieden tussen 12.00 en 18.00 uur gratis toegang.

Het verhaal

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower naar Amerika voer, met aan boord een groep Engelse separatisten genaamd ‘Pilgrims’. Deze kolonisten vormden de eerste permanente nederzetting van Europeanen in New England en tellen vandaag de dag inmiddels circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (waaronder negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat zij deze overtocht maakten en in 1620 Plymouth Colony stichtten, leefden en werkten zij tussen 1609 en 1620 in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

Vierhonderd jaar na deze reis organiseren de vier naties Amerika, Engeland, de Native Nations en Nederland (Leiden en Delfshaven) gezamenlijk een internationale, inclusieve herdenking. Er worden vele lokale en internationale evenementen georganiseerd waarbij het verhaal van de Pilgrims en de culturen en plaatsen waarmee ze in contact kwamen wordt belicht.

Programma vrijdag 27 maart

Naast de publieksopening in Museum De Lakenhal zijn er op 27 maart verschillende gratis activiteiten te bezoeken. Tussen 12.00 en 18.00 uur kunnen bewoners en bezoekers aansluiten bij een van de stadsgidsen van Gilde Leiden om kennis te maken met de Leidse geschiedenis van de Pilgrims. Ook wordt er een verdiepend programma aangeboden met lezingen (van o.a. Burgemeester Lenferink en Rector Magnificus Carel Stolker), workshops, aanvullende culturele programmering (muziek en theater) en een groot afsluitend concert van West Side Story in de Pieterskerk.

Over Leiden400

Leiden400 is een alliantie tussen Erfgoed Leiden en Omstreken, Leiden Marketing, Pieterskerk Leiden en Museum De Lakenhal. De organisatie sluit aan op de internationale ‘four nation commemoration’ van het Pilgrimjaar, waar de Verenigde Staten, de Wampanoag Nation in Massachusetts, het Verenigd Koninkrijk en Nederland deel van uitmaken. Het is voor het eerst dat er wordt stil gestaan bij de gevolgen die de reis van de Pilgrims heeft gehad op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Leiden400 heeft een programma ontwikkeld met ruim 70 uiteenlopende activiteiten, waarbij de focus ligt op thema's die deze herdenking relevant en urgent maken in het hier en nu, zoals migratie, tolerantie en onderdrukking.

De volledige programmering is te vinden op leiden400.nl en leiden.nl/pilgrims.

Deel dit nieuwsbericht