CWTS Leiden Ranking: 90e
De Leiden Ranking brengt de wetenschappelijke prestaties van 500 grote universiteiten over de hele wereld in kaart. Met behulp van een verzameling verfijnde bibliometrische indicatoren probeert de ranking de wetenschappelijke impact van universiteiten en de mate waarin zij samenwerken met andere universiteiten accuraat te meten. De Universiteit Leiden staat op plaats 90 in de CWTS Leiden Ranking 2017.
(*) Leiden Ranking, 2017

ARWU Ranking: 93e
In de ARWU Ranking* tellen alleen onderzoeksresultaten. Er worden meer dan 1000 universiteiten wereldwijd vergeleken en de beste 500 komen in de ranking. Belangrijke criteria zijn het aantal Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en alumni van een universiteit ontvangen hebben en de hoeveelheid veelgeciteerde onderzoekers verbonden aan de universiteit. Ook publicaties in tijdschriften als Nature en Science tellen zwaar mee. In de ARWU-top 100 staat de Universiteit Leiden op de 93ste plaats (2016).
(*) ARWU-ranking, 2016

Times Higher Education (THE) ranking: 77e
Het tijdschrift Times Higher Education (THE) publiceert sinds 2004 de THE World University Rankings*. Tot 2010 deed THE dit in samenwerking met het onderwijsadviesbureau QS. De THE World University Ranking presenteert aan de hand van 13 indicatoren een top 200 van beste universiteiten van de wereld. Voor de THE ranking leveren instellingen zelf data. Daarnaast wordt de ranking voor een belangrijk deel gebaseerd op een reputatieonderzoek onder internationale wetenschappers. De Universiteit Leiden staat op de 77ste (2016-2017).
(*) Times Higher Education, 2017

THE Reputation Ranking: range 81-90
Het tijdschrift Times Higher Education (THE) brengt naast de World University Ranking een ranking uit die is gebaseerd op het reputatieonderzoek dat het uitzet onder wetenschappers. In deze ranking wordt slechts  de top 100 weergegeven. Leiden staat in de range 81 - 90 (2017).

QS World University Rankings: 109e (4e van Nederland)
De ranglijst van QS* wordt jaarlijks samengesteld op basis van een onderzoek onder een groot aantal academici en een onderzoek onder werkgevers. Verder worden de kwaliteit van het onderwijs en wetenschappelijke publicaties meegewogen en wordt gekeken naar de staf-studentratio en citaties. Op de ranglijst van de beste universiteiten van de wereld staat de Universiteit Leiden op plaats 109. Hiermee is Leiden na de  TU Delft (54), de Universiteit van Amsterdam (58) en de TU Eindhoven (104) de vierde Nederlandse universiteit in deze ranking.
(*) QS World University Rankings

QS World University Rankings: Arts & Humanities 49e
De ranglijst van QS* wordt jaarlijks samengesteld op basis van een onderzoek onder een groot aantal academici en een onderzoek onder werkgevers. Naast de algemene ranking brengt QS ook een ranking per onderzoeksveld uit die alleen gebaseerd is op de reputatie bij collegawetenschappers. Arts & Humanities behaalt plaats 49 in de top 100.
(*) QS World University Rankings

QS World University Rankings: Life Sciences & Medicine 77e
De ranglijst van QS* wordt jaarlijks samengesteld op basis van een onderzoek onder een groot aantal academici en een onderzoek onder werkgevers. Naast de algemene ranking brengt QS ook een ranking per onderzoeksveld uit die alleen gebaseerd is op de reputatie bij collegawetenschappers. Life Sciences & Medicine behaalt plaats 77 in de top 100.
(*) QS World University Rankings