Top 5 Cultural and Creative Cities: Gedeeld 1e in culturele participatie en aantrekkelijkheid
De Europese Commissie vergeleek in haar tweejaarlijkse Cultural and Creative Cities Monitor* 168 steden uit 30 Europese landen. In de categorie small/medium steden (64 steden tot 250.000 inwoners) staat Leiden samen met Heidelberg gedeeld 1e als stad waar de culturele participatie en aantrekkelijkheid het hoogst scoren. In deze Europese top 5 komen we ook Den Bosch (3e) en Eindhoven (4e) tegen. Het Duitse Weimar staat 2e en het Oostenrijkse Lienz 5e.
(*) European Commission | The Cultural and Creative Cities Monitor, 2017 (pagina 66)

Top 5 Cultural and Creative Cities: Gedeeld 2e in tevredenheid over culturele voorzieningen
De Europese Commissie vergeleek in haar tweejaarlijkse Cultural and Creative Cities Monitor* 168 steden uit 30 Europese landen. In de categorie small/medium steden (64 steden tot 250.000 inwoners) staat Leiden samen met Heidelberg en het Litouwse Klaipada gedeeld 2e als stad waar de tevredenheid over de culturele voorzieningen het hoogst scoort. In deze Europese top 5 komen we ook Maastricht tegen op een 4e plek.
(*) European Commission | The Cultural and Creative Cities Monitor, 2017 (pagina 67)

Erfgoed: Leiden 2e
Elke vier jaar onderzoekt LAgroup samen met NBTC-NIPO Research het
toeristische imago* van een aantal (grotere) steden onder Nederlandse consumenten die deze steden wel en niet hebben bezocht. Leiden rankt als 2e in de subcategorië erfgoed. Amsterdam staat in deze categorie 1e, Maastricht 3e en Utrecht en Haarlem gedeeld 4e.
(*) NBTC-NIPO Research, 2014

Meeste monumenten: 4e van Nederland
Met in totaal bijna 3.000 monumenten behoort Leiden tot de rijkste monumentensteden van Nederland. Er zijn in Nederland slechts negen steden met meer dan 1.000 gemeentelijke monumenten. Op die lijst staat Leiden met haar 1.574 gemeentelijke monumenten op de 4e plaats. Alleen Utrecht (3.491), Maastricht (2.000) en Amsterdam (1.639) gaan Leiden daarin voor*. De stad Leiden staat ook op de 4e plaats als het gaat om de Nederlandse steden met de meeste Rijksmonumenten**. Leiden heeft 1.243 Rijksmonumenten. Amsterdam staat op de eerste plaats met 7.324 monumenten, gevolgd door Maastricht (1.659) en Utrecht (1.402). Den Haag maakt de top vijf compleet met 1.250 Rijksmonumenten.
(*) erfgoedmonitor.nl 
(**) Nederlandse Erfgoed Inventarisatie

Beroemde grootmeesters uit de Gouden Eeuw: Rembrandt internationaal op nummer 1
In een uitgebreid Vlaams onderzoek* onder 17 (toeristisch interessante) nationaliteiten naar de bekendheid van Europese grootmeesters komt Rembrandt als de beroemdste meester uit de Gouden Eeuw naar voren. De in Leiden geboren Rembrandt is een van de slechts vijf schilders die door alle nationaliteiten spontaan wordt genoemd. De andere vier zijn (in volgorde van meest genoemd) Picasso, Van Gogh, Da Vinci en Monet. Rembrandt is de vijfde in deze reeks en de enige uit de Gouden Eeuw.
(*) Toerisme Vlaanderen | Marktonderzoek Vlaamse Meesters