15 januari 2022 t/m 12 februari 2022

Expositie, Kijk op collages

Contact

Adres:
Cultuurhuis Sijthoff
Cultuurhuis Sijthoff Doezastraat
Doezastraat 1 B
2311 GZ LEIDEN
Plan je route
Expositie, Kijk op collages

Peter Bas Backer en Marianne Zwijnenburg maken beiden collages die sterk van elkaar verschillen. Krantenknipsels, pakpapier, verhuisdooskarton en tijdschriftfoto’s komen samen in een nieuw beeld. Kleine aspecten uit het dagelijks leven krijgen plotseling een rol in een nieuwe compositie.

Marianne Zwijnenburg:
Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het maken van collages. Ik verzamelde plaatjes uit tijdsch…

Peter Bas Backer en Marianne Zwijnenburg maken beiden collages die sterk van elkaar verschillen. Krantenknipsels, pakpapier, verhuisdooskarton en tijdschriftfoto’s komen samen in een nieuw beeld. Kleine aspecten uit het dagelijks leven krijgen plotseling een rol in een nieuwe compositie.

Marianne Zwijnenburg:
Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het maken van collages. Ik verzamelde plaatjes uit tijdschriften en boeken. In het begin knipte ik de plaatjes uit en ging deze net zolang op verschillende manieren rangschikken op een stuk karton tot ik een in mijn ogen mooie compositie had gecreëerd. Het was een uitdaging hoe ik de plaatjes op moest plakken zonder de compositie aan te tasten. Eerst legde ik de plaatjes zo nauwkeurig mogelijk naast het karton en ging ze vervolgens opplakken. De ruimte tussen de plaatjes ging ik daarna een kleur geven met krijt, kleurpotlood of verf. Ook de plaatjes zelf fleurde ik op met dit materiaal.
Later ging ik de plaatjes uitscheuren in plaats van knippen. Ik vond dat de oorspronkelijke compositie teveel werd verstoord door het verwijderen van de plaatjes van het karton. Het is erg moeilijk het materiaal precies op de juiste plaats op te plakken. Nu laat ik de plaatjes op het karton liggen en plak ze beurtelings vast.
Mijn echtgenoot maakt schilderijen en als ik niet weet hoe ik verder moet vraag ik hem om raad. Hij geeft mij tips betreffende de compositie, het kleurgebruik en dergelijke. Er is dus sprake van een coöperatie tussen hem en mij bij het tot stand komen van mijn collages. Het is gelukkig wel zo dat het meeste werk door mij verricht wordt, waardoor ik met recht kan zeggen dat het “mijn” collages zijn.

.

Peter Bas Backer:
Bekend is de collagetechniek van grote artiesten als Henri Matisse, Robert Rauschenberg, Robert Motherwell en niet te vergeten de Duitse DADA kunstenaar Kurt Schwitters. Maar ook kleine kunstenaars en amateurs vinden in collages een techniek om uitdrukking te geven aan hun impressies, hun ervaringen of wat hen bezielt. Soms alleen met scheursels en knipsels of in combinatie met andere technieken. Soms zelfs samen met afvalhout -metaal of -rubber.
In “Kijk op Collages” zie je bij Peters werk krantenknipsels, pakpapier, verhuisdooskarton (hij verhuisde nogal eens in zijn leven) en tijdschriftfoto’s samenkomen in een nieuw beeld. In Peters werk herken je kleine aspecten uit het dagelijks leven die plotseling een rol krijgen in een nieuwe compositie. Een buskaartje van weleer krijgt zo maar een centrale spilfunctie in een nieuw bont spel van lijnen en kleuren”.

Sijthoff Cultuur staat voor en drijft op ontmoetingen. Met dit uitgangspunt gaat journalist Maarten Baanders bij de opening van exposities met de kunstenaar(s) in gesprek.

Opening: zaterdag 15 januari 15.30 uur
Open: maandag t/m zaterdag van 13.00 uur – 16.00 uur, tenzij er een activiteit in de zaal is

Wanneer

  • dagelijks vanaf 15 januari 2022 t/m 12 februari 202215.30 - 16.00 uur

Locatie