dinsdag 19 december

Kleren maken de 'man' - Drag en genderexpressie

Spreker: Dr. Looi van Kessel, universitair docent Leiden University Centre for the Arts in Society, Universiteit Leiden.

Door de geschiedenis heen spelen kleren een belangrijke rol in het afbakenen van genderconventies. Wat mannen of vrouwen wel of niet mogen dra…

Door de geschiedenis heen spelen kleren een belangrijke rol in het afbakenen van genderconventies. Wat mannen of vrouwen wel of niet mogen dragen wordt vaak bepaald door geschreven en ongeschreven sociale regels, en het overtreden daarvan leidt regelmatig tot maatschappelijke spanningen of sociale controle. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die in de eerste helft van de twintigste eeuw broeken wilden dragen. Of denk aan hoe er nog steeds gereageerd wordt op mannen die op straat een rok of een jurk willen dragen. Een kunstvorm die zulke kledingvoorschriften steevast aan de laars lapt, en om die reden ook regelmatig in opspraak komt, is drag. In deze lezing zal ik laten zien hoe drag artiesten de arbitraire regels rond gender en kleding aan de kaak stellen. Zulke artiesten, zo betoog ik, nodigen ons uit om te reflecteren op de vraag waarom we als samenleving zo heftig reageren op personen die kleding dragen die ‘horen’ bij een tegenovergestelde genderrol.

Wanneer

  • Dinsdag 19 december 2023 19.30 - 21.00 uur

Prijzen

  • Gratis

Locatie