Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar
t/m 21 mei

Expositie, Meer dan grafiek

Contact

Adres:
Cultuurhuis Sijthoff
Cultuurhuis Sijthoff Doezastraat
Doezastraat 1 B
2311 GZ LEIDEN
Plan je route

Meer dan grafiek
In mei toont Sijthoff werk van Tineke Swieringa en Petra Tolboom, twee Leidse makers die de mogelijkheden verkennen van zowel traditionele als hedendaagse technieken.

Tineke Swieringa toont overwegend werk uit haar serie Museumstukken; een weerslag van haar observaties in musea. Centraal staan de inrichting, de lichtval, bezoekers en andere intrigerende ‘bijzaken.’ Een uitvoeriger tekst over dit onderwerp is te vinden op haar website.
Tineke’s beeldende werk is overwegend figuratief, maar van een reproducti…

Meer dan grafiek
In mei toont Sijthoff werk van Tineke Swieringa en Petra Tolboom, twee Leidse makers die de mogelijkheden verkennen van zowel traditionele als hedendaagse technieken.

Tineke Swieringa toont overwegend werk uit haar serie Museumstukken; een weerslag van haar observaties in musea. Centraal staan de inrichting, de lichtval, bezoekers en andere intrigerende ‘bijzaken.’ Een uitvoeriger tekst over dit onderwerp is te vinden op haar website.
Tineke’s beeldende werk is overwegend figuratief, maar van een reproductie van de zichtbare werkelijkheid is geen sprake. Uitgangspunt is veelal een idee, een ervaring of situatie die ze zichtbaar wil máken. Daarvoor gebruikt ze zowel traditionele technieken zoals collages en hoogdruk, als hedendaagse; ze schildert gouaches die ze vervolgens scant en digitaal uitwerkt of monteert. Het eindresultaat is een giclée waarvan een beperkte oplage wordt verkocht; een hedendaagse variant op traditionele grafiek. Op deze manier vervaardigde ze onder meer een kunstenaarsboek over het werk van Koos van Zomeren getiteld  “Een nieuwe schrijver” (Coda museum object AB00754).
Wat ze niet kwijt kan in beeld vat ze in woorden, zoals in haar verhalenbundel “Samenhang” en in het recente “Pianolessen” waarin ze beeld en woord combineert.
Tineke Swieringa (Rotterdam, 1960) is auto-didact en woont en werkt sinds 1980 in Leiden.
(Afb. Home)

Petra Tolboom
Na in 2005 kennis te hebben gemaakt met  minder giftige etsmaterialen, fotopolymeer en meer, ontdekte Petra hoeveel vrijer ze hierdoor kan werken. In haar werk combineert ze deze nieuwe(re) technieken met de klassieke etstechnieken. Het spel van lijn, vlak, kleur, laag over laag, experiment en onderzoek is kenmerkend voor haar werk.
Deze serie met als thema “Boven en onder de oppervlakte” is de zoektocht naar beelden die passen bij gedachten over stroming, gelaagdheid, vertakken, verbinding, kracht en geheugen. Het is een proces van gedachten omzetten in beeld door te voelen, kijken, denken en uitproberen.
Het moment waarop de fysieke prenten zich vormen begint met het uitproberen: eerst tekenen en dan uiteindelijk de verschillende etsplaten maken. Vaak hebben de uiteindelijke prenten nog maar weinig overeenkomst meer met het beginbeeld; Ze zijn de neerslag van wat ze wil vertellen.
Haar atelier in Leiden heeft volop ruimte voor alle mogelijkheden van het etsen. Het geeft ook de mogelijkheid om les te geven; iets dat ze graag en veel doet. De vrijheid die ze toepast in haar werk leert ze ook haar leerlingen.  Het onderzoeken van een eigen beeldtaal en het durven experimenteren met techniek en materiaal; Leren, lezen, kijken, doen, voelen en ontdekken.
Petra exposeert regelmatig en doet vaak mee aan de Kunstroute in Leiden. Veel van haar werk wordt gekocht door particulieren en verzamelaars. Het prentenkabinet Leiden heeft de afgelopen jaren ook werk aangekocht.
Petra Tolboom (1964) woont en werkt in Leiden. Voor meer informatie haar website.

Opening: zaterdag 30 april, 15.30 uur. Tijdens de opening gaat Maarten Baanders in gesprek met de kunstenaars
Open
: maandag t/m zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur tenzij er een activiteit in de zaal is. Reserveren is niet nodig.

Reserveren voor de opening kan hieronder:

Reserveren?

30 mei: opening 15.30 uur           07 mei: open                                14 mei: open                               21 mei: open
01 mei: gesloten                          08 mei: gesloten                           15 mei: gesloten
02 mei: open                               09 mei: gesloten                            16 mei: open
03 mei: open                               10 mei: open                                  17 mei: open
04 mei: open                               11 mei: gesloten                             18 mei: gesloten
05 mei: open                               12 mei: open                                  19 mei: open
06 mei open                                13 mei: open                                   20 mei: open

Locatie