t/m 7 december

Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lakwerk

Contact

Adres:
Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19 Rapenburg 19
2311 GE Leiden
Plan je route
lak-header-facebook-hr_1032049945.jpg

Van 17 september tot en met 5 december 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Schoonheid in detail’. Japans lakwerk (urushi) heeft een eeuwen…

Van 17 september tot en met 5 december 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Schoonheid in detail’. Japans lakwerk (urushi) heeft een eeuwenoude traditie in Japan en de vervaardiging is een langdurig en arbeidsintensief proces. Sinds het eind van de 16de eeuw werd Japans lakwerk ook in Europa geliefd vanwege de verfijnde kwaliteit en duurzaamheid. In de tentoonstelling worden ruim vijftig lakwerk-objecten getoond, variërend van luxe gebruiksvoorwerpen tot kunstobjecten uit de 20ste-eeuw. Zo zijn er eet- en drinkgerei, dienbladen, voorwerpen voor de theeceremonie en het wierookspel tot schrijfgerei, tafels en vazen te zien. Het kostbare materiaal wordt laagje voor laagje opgebouwd en gepolijst tot er een volmaakt egaal oppervlak is bereikt. Vervolgens wordt er een van de vele decoratietechnieken toegevoegd, veelal door gebruik van goud- en zilverpoeder. Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden, soms zelfs jaren in beslag nemen en vergt het uiterste qua precisie en doorzettingsvermogen.

Bekijk in Japanmuseum SieboldHuis de veelzijdigheid van lakwerk, de toepassingen ervan in de 20ste eeuw en het ambachtelijk meesterschap. Ontdek de ‘Schoonheid in detail’.

Bij deze tentoonstelling hoort een catalogus en een veelzijdig activiteitenprogramma.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 5 december 202110.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • € 8,50

Locatie