zondag 12 februari 2023

Koffieconcert: The Boulanger Legacy - Merel Vercammen & Dina Ivanova

Contact

Adres:
Stadsgehoorzaal Leiden
Breestraat 60
2311 CS LEIDEN
Plan je route

inhoud volgt

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Met The Boulanger Legacy brengen violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova een programma rondom Lili en Nadia Boulanger, twee zussen die een unieke en bijzonder grote invloed hebben gehad op de muziek van de 20e eeuw, en wiens invloed vandaag de dag nog zichtbaar is.

  Merel Vercammen & Dina Ivanova

Merel Vercammen is klassiek opgeleid, maar heeft ook een voorliefde voor improvisatie. Ze speelde zowel met grote orkesten als in kamermuziek-setting en staat bekend om haar poëtische spel en haar zoektocht naar vele klankkleuren. Ze speelde op zeer uiteenlopende podia; van een papieren boot op de Waddenzee tot een koninklijk paleis in Roemenië en de Londense Wigmore Hall. Dina Ivanova studeerde in Moskou en in Weimar en speelt al jaren samen met Merel Vercammen. Na het album Symbiosis…

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Met The Boulanger Legacy brengen violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova een programma rondom Lili en Nadia Boulanger, twee zussen die een unieke en bijzonder grote invloed hebben gehad op de muziek van de 20e eeuw, en wiens invloed vandaag de dag nog zichtbaar is.

  Merel Vercammen & Dina Ivanova

Merel Vercammen is klassiek opgeleid, maar heeft ook een voorliefde voor improvisatie. Ze speelde zowel met grote orkesten als in kamermuziek-setting en staat bekend om haar poëtische spel en haar zoektocht naar vele klankkleuren. Ze speelde op zeer uiteenlopende podia; van een papieren boot op de Waddenzee tot een koninklijk paleis in Roemenië en de Londense Wigmore Hall. Dina Ivanova studeerde in Moskou en in Weimar en speelt al jaren samen met Merel Vercammen. Na het album Symbiosis, dat Vercammen en Ivanova in 2019 opnamen, verscheen in 2021 hun cd The Boulanger Legacy met de muziek die op dit concert te horen is. Over dat album schreef de Volkskrant: '… Vercammen en Ivanova (spelen) jaloersmakend goed samen. Ze vinden timbres te over, van altvioolachtige diepte tot ijle hoogte. Mooi hoe ze van zelden gehoorde stukken een dwingend parcours maken.' ****

Boulanger

De Franse componiste Lili Boulanger was de eerste vrouwelijke componiste ooit die de prestigieuze "Prix de Rome" ontving. Haar zus, Nadia Boulanger (1887-1979), plaveide de weg door als een van de eerste vrouwelijke deelnemers een tweede prijs te winnen, en haar zusje al vanaf jongs af aan compositieles te geven. Lili stierf toen ze slechts 24 jaar was, waarna Nadia stopte met componeren. Ze wijdde haar leven aan het promoten van de muziek van Lili, die in haar korte leven bijzonder productief was geweest.

Ook Nadia Boulanger was een pionier; ze was een van de eerste vrouwelijke dirigenten en ze had een onuitwisbare invloed op de muziek van de 20e eeuw als compositiedocent. Ze gaf les aan veel van de grootste componisten van de 20e eeuw, waaronder Aaron Copland, Elliott Carter, Quincy Jones, Philip Glass en Astor Piazzolla. Ze had een bijzonder talent om de eigen stem van een componist te vinden, waardoor haar studenten een enorm brede waaier aan stijlen representeren.

Zo was de ambitieuze Argentijnse componist Piazzolla op aanraden van zijn leraar Ginastera naar Nadia Boulanger in Parijs gegaan met een stapel gecomponeerde klassieke symfonieën onder zijn arm, maar die konden daar de prullenbak in; Nadia Boulanger drong er op aan dat zijn kracht zat in zijn zelfgeschreven tango's, waarmee hij uiteindelijk grote bekendheid kreeg. Nadia Boulanger had vooral een groot aantal Amerikaanse studenten; haar student Virgil Thompson grapte ooit dat elk stadje in Amerika zowel een drogisterij als een student van Nadia Boulanger heeft.

Vercammen en Ivanova presenteren een programma dat de grote reikwijdte van de invloed van de zussen Boulanger laat zien, met werken van Lili en Nadia Boulanger, Grazyna Bacewicz, Leonard Bernstein en Astor Piazzolla.

Lili Boulanger Two Pieces, D'un matin de printemps | Bacewicz Sonate nr. 3 voor viool en piano | Bernstein Sonate voor viool en piano |Piazzolla Le Grand Tango | Nadia Boulanger Modéré uit Three Pieces | Debussy Estampes, 2 Préludes

Merel Vercammen viool | Dina Ivanova piano

Wanneer

  • Zondag 12 februari 2023 om 11.30 uur

Locatie