Zeven kunstenaars uit één familie in DUNAatelier

Kunstvereeniging Katwijk stelt het DUNAatelier beschikbaar voor een bijzondere, zeer gevarieerde tentoonstelling van zeven kunstenaars uit één familie. De familie Thelen bestaat uit internationaal gewaardeerde beroepskunstenaars en getalenteerde hobbyisten. Nog niet eerder hebben zeven familieleden in het DUNAatelier geëxposeerd. "Familie Collectief" is de titel van de expositie.

"Met de expositie willen we het werk van de familie profileren", zegt pater familias Johan Thelen. Elk familielid krijgt vijf strekkende meter muur in het DUNAatelier om een eigen selectie van zijn of haar werk te tonen. De meest succesvolle van de familie is Stefan Thelen (37), een wereldwijd gevraagd kunstenaar die onder andere op grote gebouwen indrukwekkende murals (muurschilderingen) maakt. Zijn werk is te zien in onder andere Colombia, de Verenigde Staten, Oekraïne, Noorwegen, Duitsland en België, maar ook in Amsterdam langs de ringweg A10 en in Rotterdam bij het Marconiplein. In Praag staat een "installatie" van zijn hand. In zijn agenda staat drie recente exposities van zijn schilderijen in musea in de Amerikaanse staat Californië. In de graffiti-wereld, waar men onder pseudoniem werkt, kent men Stefan Thelen als "super-A".

Beveiligingscamera's
Stefan Thelen verpakt in zijn werk op subtiele wijze een boodschap. "In Heerlen bijvoorbeeld heb ik tegenover het station een mural gemaakt in de tijd dat in die stad het aantal beveiligingscamera's explodeerde. Ik heb toen een hele grote beveiligingscamera geschilderd als een Mexicaanse pinata. Dat is een versierd ding dat kinderen daar krijgen. Als je het kapot slaat, komen er snoepjes uit."

De murals, soms twintig of dertig meter hoog, passen niet in het DUNAatelier. Ze zijn te zien op videopresentaties, waarop ook andere Thelens tijdens hun werk zijn te zien. Ieder familielid heeft een eigen stijl. "Zo kunnen mensen zien wat wij als familieleden allemaal doen en uitspoken", zegt Stefan Thelen.

Oogopslag
De oudste van de exposerende familieleden is Johan Thelen. Hij schildert landschappen en stillevens in realistische stijl met olieverf en acryl. Een enkele keer is zijn werk abstract. Soms hebben zijn werken een maatschappelijk thema, bijvoorbeeld dementie. Zijn vrouw, Ria Bannister, maakt wandkleden en vilten objecten. Hun dochter Sylvia maakt veelal realistische portretten in acryl en olieverf met een uitvergroting van de oogopslag. "De ogen geven de essentie weer van de personen die ik portretteer", vermeldt zij. Sylvia is aangesloten bij de "Leidsche mondialen".

Marcel Thelen, broer van Stefan, werkt veel met hout. Zijn objecten, met vaak opvallende kleuren, zijn op een geometrische en grafische wijze opgebouwd. Op de tentoonstelling is een object van 1 x 2 meter van Marcel te zien. Marcels murals tonen ook de zelfde grafische vormgeving. De murals van Marcel Thelen sieren de straten in onder andere Goes, Vlissingen en San Francisco. Zijn driedimensionale werk exposeerde hij in zeer recent in Rotterdam en eerder in San Fransico, het Duitse Soest en in tal van andere Nederlandse steden.

Ongrijpbaarheid
Voor de presentatieruimte van Foundation MESH in Rotterdam maakte Marcel Thelen een presentatie waarbij hij digitale en analoge technieken met elkaar combineert. Dit resulteert in ogenschijnlijk grafische ontwerpen, maar die driedimensionaal zijn en bestaan uit massief hout. "De ongrijpbaarheid en letterlijke gewichtloosheid van grafisch ontwerp gaat daarmee de strijd aan met de fysieke tastbaarheid en massiviteit van het eindproduct", legt hij uit.

Luchten
Marcel Thelen is getrouwd met kunstschilder en danser Sheila van Berkel, dochter van de succesvolle Zeeuwse kunstschilder Peter van Berkel. De laatste wordt beschouwd als lid van de familie en exposeert om die reden ook. Katwijkse kunstliefhebbers kennen landschapsschilder Peter van Berkel als deelnemer aan de jaarlijkse schildersweek die de Kunstvereeniging Katwijk organiseert. Hij onderscheidt zich doordat hij de zeldzame kunst verstaat buiten, bij snel wisselend licht en luchten, met uitsluitend zijn kwasten in één keer indrukwekkende schilderijen te maken. "De nieuwe generatie bedient zich van foto's als voorbeeld, computers en grafisch materiaal op internet," legt hij uit. Peter van Berkel houdt zich de laatste tijd vooral bezig met de luchten boven een landschap. Daarvan zal hij voorbeelden laten zien.
Zijn dochter Sheila schildert voornamelijk bloemen en landschappen. Veel van haar werk gaat naar kopers in de Verenigde Staten. De vierjarige Emri Thelen zoon van Marcel en Sheila kan al verbazend goed overweg met de spuitbus. Met een knipoog is ook van Emri een werk te zien in het DUNAatelier.

Superleuk
"De werken worden door elkaar geëxposeerd. Dat maakt de tentoonstelling gevarieerder", vertelt Johan Thelen die als samensteller fungeert. "Ik vind het superleuk om met de familie te exposeren", zegt Stefan Thelen. "Het creatieve was er altijd in de familie. Dat dit nu samenkomt in één tentoonstelling vind ik wel heel mooi."

De tentoonstelling "Familie Collectief" is te zien in het DUNAatelier aan de Boulevard Zeezijde ter hoogte van de Vuurbaak: alle dagen van 21 tm 28 april en 3 tm 5 mei op de vrijdag, zaterdag en zondag. Steeds van 14.00 uur tot 17.00 uur. 

Klik hier voor meer sfeerimpressie.